jahodový dort

Letní jahodové pokušení

Jahodové pokušení je jahodový dortík, založený na klasickém piškotovém korpusu a vanilkovém krému a domácí šlehačce. Pojí se tu hořká čokoláda na povrchu, sladké jahody s vanilkovým krémem a lahodná smetanová šlehačka.

Letní jahodové pokušení

Kategorie: DezertyTyp: Ovocné dortyObtížnost: Pokročilý
Porce

1

dort
Kalorická hodnota (100g)

171

kcal
Příprava

2

hodiny
Doba pečení

30

minut

Jahodové pokušení je jahodový dortík, založený na klasickém piškotovém korpusu a vanilkovém krému a domácí šlehačce. Pojí se tu hořká čokoláda na povrchu, sladké jahody s vanilkovým krémem a lahodná smetanová šlehačka.

Ingredience

  • Korpus
  • 7 bílků

  • 5 žloutků

  • 7 lžic hrubé mouky

  • 7 lžic cukru krupice

  • Vanilkový krém
  • 2 žloutky

  • 120 g cukru krupice

  • 2 balíčky vanilkového cukru

  • 500 ml mléka

  • 40 g kukuřičného škrobu

  • 250 g másla

  • Šlehačka
  • 250 ml smetany ke šlehání

  • 3 lžíce cukru moučky

  • 1 balíček Smeta-fixu

  • Jahodová vrstva
  • 500 g čerstvých jahod

  • 4 lžíce cukru krupice

  • 1 balíček červeného dortového želé

  • Poleva
  • 28 g mléka

  • 56 g čokolády na vaření

Postup

  • Korpus
  • Vyšleháme si tuhý sníh z bílků, do něj zamícháme žloutky, cukr a mouku.
  • Nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy a pečeme na 170 °C cca 30 minut
  • Po upečení necháme vychladnout a prořízneme na dvě tenčí placky
  • Vanilkový krém
  • Utřeme žloutky s cukrem, vanilkovým cukrem a přidáme polovinu mléka
  • Za stálého míchání necháme směs na plotně spojit a ve zbylém mléku rozmícháme škrob a přidáme ke směsi na plotně. Vaříme do zhoustnutí
  • V misce si utřeme máslo a postupně přidáváme vychladlý pudink. Vyšleháme do hladka a dáme na chvíli odpočinout do lednice
  • Kompletace základu
  • Do dortové formy umístíme spodní část piškotu, natřeme polovinou vanilkového krému, přiklopíme druhým plátem a potřeme druhou polovinou krému. Dáváme si pozor, abychom nikde nevynechali a aby krém sahal až ke stěnám formy.
  • Jahody si očistíme, omyjeme a nakrájíme na silnější plátky. Poklademe jimi horní krémovou vrstvu
  • Podle návodu na obalu si připravíme červené želé, ještě vlažné ho nalijeme na jahody
  • Dáme alespoň na 2 hodiny do lednice odpočinout
  • Šlehačka
  • Do vyšší nádoby nasypeme cukr moučku, Smeta-fix a zalijeme smetanou ke šlehání
  • Šleháme do ztuhnutí a dáme pozor, abychom nevyšlehali máslo 😀
  • Šlehačku dáme do cukrářského sáčku a zdobíme ní okraje dortu
  • Poleva
  • Do hrnečku dáme polovinu čokolády, mléko a zahříváme 1 minutu v mikrovlnné troubě
  • Vidličkou rozšleháme čokoládu v mléce a postupně přidáváme zbytek čokolády
  • Po kompletním rozpuštění čokolády pomocí lžíce pocákáme povrch dortu polevou
  • Polevu necháme ztuhnout a můžeme podávat

Tip

  • Ozdobit můžeme lístky máty umístěnými uprostřed dortu

Hodnocení

Klikněte na hvězdičky pro hodnocení

Průměrné 4.2 / 5. Počet hodnocení 5

Zatím nikdo neohodnotil! Buďte první, kdo recept ohodnotí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *